Карбонът и неговата употреба в екстериора на автомобила

Карбонът и неговата употреба в екстериора на автомобила

До ден днешен стоманата и алуминият все още широко се използват за производство на коли. Производителите на автомобили обаче все повече започнаха да употребяват карбонът, когато търсят начин да намалят теглото на автомобилите и по този начин да ги направят по-бързи и по-ефективни.

Някои интересни факти за карбона

Човекът, който пръв е открил карбона (въглеродните влакна) е Томас Едисон. Както знаем, той е изобретил електрическата крушка. Но това, което много малко от нас знаят е, че той е изпекъл бамбукови стърготини и памучни влакна, за да ги използва за електрическите крушки. Материалът, който е основен в състава на памука и бамбука, е целулозата. Когато се нагрява, целулозата се карбонизира. Така е открит въглеродът.

 

Електричека крушка

 

Друг интересен факт е, че въглеродът е най-разпространеният елемент в света. Това е и вторият елемент след кислорода, който е най-разпространен в човешкото тяло.

През 1958 г. друг учен, Роджър Бейкън, открил начин, чрез който да превърне въглерода в твърдо вещество. В резултат на това той получил няколко тънички нишки, които били по-тънки от човешката коса, но невероятно здрави. Така се появили въглеродните влакна, по-познати в ежедневието като карбон. Това са едни от основните характеристики на този материал, поради което той се използва в различни индустрии.

Приложението на въглеродните влакна в екстериора на автомобилите

Една от областите, в които карбонът се използва широко, е производството на автомобили. Детайлите от карбон се прилагат както за интериор, така и за екстериор. В тази статия ще представим техните приложения във външния дизайн на автомобила.

Малко хора знаят, че карбонът в същност представлява плат, изтъкан от множество въглеродни нишки, които са преплетени. Той се реже и крои също както останалите платове, но последващата му обработка със смоли реално води до създаването на твърди и много здрави изделия.

 

Карбонов плат ролка

 

Карбонът се използва широко в тавана на автомобила, предния капаци над двигателя, задните спойлери, дръжките на вратите и дори страничните огледала. При някои автомобили дори цялото шаси е от карбон вместо от стомана. Това карбоново шаси е с 28 кг по-леко от оригиналните стоманени части. Освен с намалено тегло, то се характеризира с  устойчивост на корозия и надраскване поради материала, от който е изработено.

 

McLaren 570 по залез на пътя

 

Има някои автомобили като McLaren 570S, които са изцяло изработени от въглеродни влакна - както отвън, така и отвътре. Този материал ги прави по-бързи и ефективни, защото намалява теглото им. Тяхното производство обаче и скъпо и това е причината изработката на цял корпус от карбон да бъде ограничено само за автомобили, които трябва да са високо ефективни, леки и бързи. 

Предимства на използването на карбон във външния дизайн на автомобила

Първото и основно предимство на карбона е ниското му тегло. Както знаем, той е много по-лек от стоманата. Така че използването на този материал за някои  екстериорни части като покрива, капака или аеродинамичните елементи намалява драстично теглото на автомобила.

 

Карбонов покрив на синьо BMW 2019

 

Друго предимство на този материал е устойчивостта му на външни фактори като корозия, надраскване или огъване. Фактът, че суровият материал  е подсилени със смола, също го прави устойчив на топлина или влага. Да не забравяме и още едно предимство, което има този високотехнологичен материал, а  именно неговата изръжливост. Това е и една от основните причини за употребата му в екстериорните детайли на автомобила, за да го предпази от повреди.

 

Снимки: Pexels, Unsplash, личен архив

Свързани публикации