Топ 4: най-известните автомобили от карбон

Топ 4: най-известните автомобили от карбон

През 80-те години, когато въглеродните влакна бяха въведени за първи път във автомобилите от Формула 1, беше постигнат огромен напредък и успех. В днешно време почти всеки състезателен автомобил е направен от карбон (въглеродни влакна). Ако се използва по подходящ начин, карбонът е по-лек и по-здрав от стоманата. Така че не е изненадващо защо производителите на състезателни автомобили са решили да инвестират много пари, за да направят всичките си автомобили от този материал.


Наскоро карбонът (въглеродните влакна) стана популярен материал и за употреба в пътните автомобили. Тъй като е скъпо, при някои модели само отделни части са изработени от карбон. Други автомобили обаче са изцяло направени от този материал. В тази статия ще ви представим най-добрите 4 автомобила с карбонови детайли.

MacLaren 570S

MacLaren 570S е спортен автомобил, създаден от MacLaren Automotive. Въпреки че е спортен автомобил, той предлага много високо ниво на комфорт. В допълнение към изключителния си външен вид, той е лесен и интуитивен за шофиране. Експертите го определят като пътна кола с малко карбон в допълнение. Тази кола може да вдигне 204 мили (328км) в час.


MacLaren 570S има здраво шаси, което тежи само 75 кг и се отличава със страхотна динамика. Конструкцията му осигурява най-добрия баланс между мощност и тегло сред всички спортни автомобили от този клас. Можете да избирате от нормален, пистов или спортен режим, за да се приспособите към условията на пътя.

Оранжев MacLaren 570S с карбон

Снимка от Jeff Tumale в Unsplash

AlfaRomeo 4C

Alfa Romeo 4C прилича на батмобил. Интериорът му е умопомрачителен. Отличава се с голяма рамка на вратата, много лека врата и шаси от карбон(въглеродни влакна). Можете лесно да регулирате режима на задвижване с помощта на превключвател - можете да избирате измежду естествен, динамичен или подгодящ за всички метеорологични условия режим.


Alfa Romeo 4C има невероятно лека конструкция, благодарение на карбонът, от който е направено шасито му. Колата тежи по-малко от 2500 паунда (1133 кг). Нейният 1-7-литров 4-цилиндров турбо двигател осигурява стабилна и значителна мощност.

Червена Alfa Romeo 4C с карбон

Снимка на Capri Tography от Pixabay

Lamborghini Aventador

Първото нещо, което впечатлява хората, е дизайнът на Aventador. Неговите подвижни врати, които се отварят нагоре, са наистина впечатляващи. На таблото има цифров уред(клъстер), с който можете да избирате измежду различните режими на шофиране, които автомобилът предлага - Corsa, Strada или Sports.


Има още един допълнителен режим, наречен Ego, който ви позволява да персонализирате кормилното управление, задвижването и окачването, за да отговарят на вашия стил на шофиране и пътя. Благодарение на своя 6,5-литров V - 12, Aventador притежава 730 к.с. Външният дизайн на автомобила е много привлекателен, особено със конструкцията си без покрив.

Черно Lamborghini Aventador с карбон

Снимка на J Morris от Pixabay

LEXUS LFA

Шасито на LEXUS LFA е направено от CFRP (полимер, подсилен с въглеродни влакна), което го прави изключително лек. Само 35% от корпуса на този автомобил е направен от алуминий. Ако сметнем математически, LEXUS LFA ще тежи със 100 кг повече, ако е направен само от алуминий.


Този автомобил разполага с 4,8-литров V-10 двигател, който е много издръжлив и надежден благодарение на специални титанови свързващи пръти, алуминиеви бутала и титаниеви клапани. Двигателят на LEXUS LFA може да върти 9 000 об. / мин. за 0,6 секунди.

Черен LEXUS с карбон

Снимка на Garvin St. Villier от Pexels

Както споменахме по-горе голяма част от производителите на пътни автомобили напоследък внедряват в моделите си  отделни детайли произведени от карбон. Ако искате да разберете повече как точно се произвеждат те може да разгледате и статията: Как се произвеждат автомобилните детайли от карбон?

Свързани публикации