Как се произвеждат автомобилните детайли от карбон?

Как се произвеждат автомобилните детайли от карбон?

Автомобилните части, изработени от карбон като брони и спойлери са изключително здрави и издръжливи. Тяхното тегло е  1/5 от теглото на стоманените такива детайли. Напоследък все повече производители на автомобили се обръщат към карбона като материал за производство на автомобилни части. Това е така, тъй като автомобил, който тежи по-малко, ускорява по-бързо и по този начин използва по-малко гориво. Персонализирани спойлери, брони и други части правят превозното средство по-аеродинамично. Когато тези детайли са направени от карбон, те създават този ефект, без да добавят  допълнително тегло.

 

Карбонови спойлери върху работна маса

 

Частите от карбон се изработват от плат, който е плътно изтъкан с много фини нишки от практически чист въглерод. За да превърнат материала в автомобилна част, професионалистите използват определена технология. Започва се с изградена предварително матрица, по ръба на която като първа стъпка се полага  бутилова двойнолепяща лента. Идва ред на специален запечатващ слой. Неговата функция е да попълни евентуални микро пукнатини в матрицата.

 

Карбонов заден въздуховод на Porsche Cayenne

 

След това се полага втори отделителен слой на базата поливинилов алкохол, който служи за последващото отделяне на вече готовото карбоново изделие от матрицата.  Време е за материала от въглеродни влакна. Той се полага пласт по пласт, като първия пласт се прикрепва към матрицата със специално създадено за целта спрей лепило, което в последствие се абсорбира от смолата. От изключителна важност е първия пласт да е легнал плътно по формата на матрицата и текстурата на плата да е красиво подредена. Всеки следващ пласт карбонова тъкан се полага върху предишния, като отново се фиксира със спрей лепило.

След полагането на седем пласта карбонов материал идва ред на слой от полиестерна отделителна тъкан, която създава бариера между карбона и финално положената върху нея синтетична мрежа. Ролята на синтетичната мрежа е ключова за доброто вакуумиране на детайла и движението под вакуум на смолата. Така подредена матрицата е готова за затваряне с вакуум фолио, което се залепва по ръба на матрицата, към поставената в началото бутилова двойнозалепваща лента.

 

Карбонов преден въздуховод на Porsche Cayenne

 

Важно е на места да се оставят „коремчета“ на вакуум фолиото, за да може така създадения допълнителен обем да позволи на фолиото да притисне плътно цялата площ на матрицата. Така запечатана матрицата е готова за вакуумиране – процес, при който материалът в нея се притиска силно, а въздухът се извлича напълно.

Време е от единия край на матрицата да се пусне епоксидната смола, която с помощта на приложения вакуум постепенно насища пластовете карбон в матрицата, като по този начин се осигурява ламинацията на карбоновата автомобилна част. След последваща термична обработка, детайла е готов да бъде изваден от матрицата.

Формата на детайл от карбон е без ограничения във формообразуването, което и едно от основните предимства на този композитен материал. Много често автомобилните карбонови детайли не се боядисват, а се покриват само с безцветен лак, за да се запази уникалната 3D визия на преплетените карбонови влакна.

Свързани публикации