История на бижутата

История на бижутата

Бижутата са изкуство, което датира от праисторията и еволюира век след век, култура след култура до това, което познаваме днес. За човечеството винаги е било важно да разбере откъде идва, за да знае накъде отива, затова и ще направим малка разходка из историята на бижутата. Историята на бижутата е част от художествената история на човечеството във всеки момент и във всяка епоха бижутата имат различно значение. Материалите и историите зад всяко отделно бужу също са се променяли. Тези красиви аксесоари са били както символи на статуса на човек в обществото, така и са използвани са като амулети за защита ... Искате ли да разберете повече за тях? Започнете това пътуване с нас!

Праисторически бижута

Смята се, че най-древното бижу е произведен от европейски неандерталци. В югоизточна Испания са намерени остатъци от бижута изработени от щраусови яйца преди 115 000 години. А в Кения и Русия са открити пръстени от мрамор отпреди 40 000 години.

 

Бижута от миди

Снимка на Анна В от Unsplash.

Бижута в Египет

Първите данни за бижута, намерени в Египет, датират от около 3000 до 5000 години и са екземпляри, направени със скъпоценни материали, по-точно злато. По това време бижутата символизират политическа и религиозна сила. Те също така се използвали в погребалните  ритуали, като са били поставяни в гробниците, тъй като дрревните хора  се смятали, чеса необходими в отвъдното, за да осигурят задгробен живот.

Гръцки бижута

Намерените в Древна Гърция скъпоценни бижута датират от 1600 г. пр. Н. Е. През микенския период са използвани техниките на леене, усукване на тел и др . Ако се върнем назад към 300-та година,  откриваме, че гърците са използвали камъни като аметисти, изумруди и перли. Тези бижута се използвали само при специални поводи и се подарявали - особено на жени -, които с бижутата показвали своя статут и красота. Но не само това, бижута също се носели, за да се предпазиш от зли очи, тъй като се смятало, че те дават свръхестествени сили.

Рим и неговите бижута

Римските бижута били израз на различни вдъхновения, но най-популярният аксесоар бил брошката. Използвали се е като талисман срещу зли очи и сили, точно както в Гърция. Използвало се голямо разнообразие от материали: злато, бронз, кости, които се украсявали с камъни като сапфири, диаманти, изумруди или органични скъпоценни камъни. С падането на империята територията била разделена и голяма част от техниките изгубени.

Шест различни брошки

Снимка на Alexander Lesnitsky от Pixabay 

Бижута през Ренесанса

По-късно през Ренесанса се наблюдава разцвет на търговията, което прави възможна търговията със скъпоценни камъни в цяла Европа и бижутата започнали да се възприемат като произведения на изкуството. Изработвали се бижута с изумруди, внесени от Колумбия, амазонит от Бразилия, цизоберил от Шри Ланка и др. Огромният напредък в бижутарията по онова време идва с Наполеон. Френският император въвел носенето на комплекти от бижута. По онова време  евтините бижутери са познати  като “Bijoutiers” - оттук произходът на думата „бижутерия“ - а скъпият бижутер се наричал „Joailliers“.

Златни бижута

Снимка на Chirag Shenoy от Unsplash.

Бижута в романтизма

В края на 18-ти век романтичните бижута били вдъхновени от археологически открития, както и от средновековното и ренесансовото изкуство. С началото на индустриалната революция бижутерийният пазар се диверсифицира и се появяват  първите имитационни бижута както и изящни бижута от висок клас. По това време са създадени известните бижутерски къщи като Тифани (САЩ), Картие (Франция) и Bvlgari (Италия).

Корона с камъни и перли

Снимка на Ashton Mullins от Unsplash.

Скъпоценни камъни в Арт Нуво (1895-1910)

Този стил се характеризира с добавяне на цвят, използвайки техниката на емайлиране. Присъстват много женствени мотиви, които са представени чрез еротизма и смъртта по артистичен начин. Открояват се орхидеи, лилии, лебеди, пауни, змии или водни кончета. Един от най-известните автори на водни кончета е Рене Лалик. След Първата световна война обаче стилът му става по-трезв.

Бижута в стил арт деко

 Този период е между 1920 и 1950 г. и се характеризира с времето, когато бижутата са опростени и аксесоарите започват да се разработват масово. Пластмасите и алуминият започват да се използват под влиянието на Валтер Гропиус и германското движение Баухаус. Овладяването на техниката се оценява повече от използвания материал.

Пръстени от всякакви материали и цветове

Снимка на Charisse Kenion от Unsplash.

Китайската империя и аксесоари

Ако трябва да подчертаем материал, който китайците наистина обичат, това е нефритът. Този материал е харесван заради физическите му качества: здравина и красота. Често е бил съчетан и със сребро. Най-често срещаните амулети, които тази империя е разработила, са китайски символи като феникс или дракон. Друга важна характеристика за китайската култура и в частност развитието на бижутата е, че не се произвеждат или носят обеци. Много често бижутата, които изработвали, се използвали за украса на гробове.

Китайка с традиционни бижута

Снимка на Jimmy Chan от Pexels

Индийски бижута

 Индийските бижута са вдъхновени от индуизма. Освен това Индия разполага с големи мини за благородни метали и скъпоценни камъни, което й позволява да се специализира на този пазар и да изнася бижута за цяла Европа. В началото този сектор е посветен единствено на жените, които носят много мъниста от глина или черупки, които по-късно са заменени с по-устойчиви материали като метал. Най-популярните мотиви са слонът, змията или паунът. Любопитното е, че те смятат златото и среброто за свещени материали и следователно те не могат да бъдат носени под кръста.

Момиче с индийски бижута

Снимка на Dollar Gill от Unsplash.

Бижута в Северна и Южна Америка

Изработените в тази област бижута са инкрустирани с тюркоаз, седеф, аметист, черупки или корали, камъни, много обичани от индианците. Благородниците можели да носят само един материал: злато, украсено с пера. Колкото повече бижута имали, толкова повече власт притежавали. И все пак златото не се счита за толкова ценно, колкото някои пера или скъпоценни камъни като тюркоаз или нефрит.

Съвременни бижута

От 60-те години ние откриваме нескъпоценните материали в съвременните бижута. Бижуто вече има концептуално значение. Авторските, занаятчийските, ръчно изработени бижута имат все по-голяма стойност и набират популярност през последните години. Тази нова ера ни донесе отглеждането на перли, разработването на синтетични скъпоценни камъни, метали,  глини, дърво, кристали Сваровски и разбира се най-иновативния материал използван в бижутерията - въглеродните влакна, по-известни като карбон. В нашия магазин можете да видите различни видове бижута от карбон като висулки, гривни, обеци, копчета за ръкавели и др.

Комплект обеци и колие от карбон Дървото на живота

Без значение от материала, бижутата са били и все още са част от облеклото и визията на жените. В някои култури по света бижутата представляват цялото облекло дори. Тук можете да прочетете списък с 10-те бижута, които всяка жена трябва да притежава.

Свързани публикации