Ароматерапията и етеричните масла в бижутерията

Ароматерапията и етеричните масла в бижутерията

Ароматерапията и етеричните масла в бижутерията

 

Преди да отговорим на този въпрос нека първо дадем повече информация за това какво е ароматерапията и какво представляват етеричните масла.

Какво е ароматерапията?

Ароматерапията е част от алтернативната медицина или част от холистичния подход към здравето. Тя използва етеричните масла от растенията, за да лекува и облекчава симптомите на различни заболявания.

Какво са етеричните масла?

Когато се разхождате сред природата усещате различни миризми идващи от цветята, храстите и дърветата. Ароматът на боровата гора, люлякът или зюмбюла се дължат на етеричните масла в тях. Те представляват летливи ароматни молекули, които се синтезират по естествен път в различни части на растенията и служат за привличане на насекоми, които им помагат в тяхното опрашване и размножаване или за предпазване от вредители. Етеричното масло представлява концентриран екстракт от листата, цветовете, семената, плодовете, стъблото, корена, кората или смолата на растението. Интересно е, че от едно растение могат да се извлекат етерични масла от различни негови части и те да имат различни свойства. От растението кориандър например се извлича етерично масло от листата (Cilantro) и от семената (Coriander).  А от дървото на горчивия портокал се извличат три етерични масла. От кората на плода (Wild/Bitter orange), от цветовете ( Neroli)и от листата (Petitgrain). Етеричните масла са 50-70 пъти по-концентрирани от билките. За извличането на 1 кг етерично масло са нужни  между 100-150 кг  растителен материал от лавандула и 2000-3000 кг от роза.

Етерично масло

Етеричните масла в древността.

Използването на етеричните масла е документирано още в древните цивилизации. В Египет, Древна Гърция, Римската империя, Индия и Китай са използвали етеричните масла не само за лечение, но и в ритуали и духовни практики, в козметиката и за парфюми. В Библията на доста места се споменава употребата на етерични масла, а когато Исус Христос се ражда тримата влъхви идват да му донесат дарове – тези дарове били злато и етерични масла от тамян и смирна. Ценността на тези две етерични масла е била наравно с тази на златото.

Методи на извличане на етеричните масла.

Извличането на етеричните масла става чрез няколко метода. Най-често срещаният е парната дестилация. Той се използва за 80% от маслата. Друг метод е студеното пресоване, което  се използва за добиването на масла от корите на цитрусовите плодове. За извличането на етерични масла от деликатни цветя като жасмина се използва извличане чрез разтворител като бензол, хексан, пентан, метанол, етанол и др. Един от най-новите и качествени методи за извличане е чрез въглероден диоксид. Бързината му позволява да се уловят и най-летливите ароматни молекули.

Етерично масло

Ползи

Етеричните масла имат антисептични, противовъзпалителни,  антибактериални и антимикробни свойства. Основните ползи от употребата на различни етерични масла са:

 • - Засилват имунитета
 • - Подпомагат детоксикацията на организма
 • - Намаляват стреса
 • - Влияят благоприятно на ставите и мускулите
 • - Подпомагат храносмилането
 • - Балансират хормоните
 • - Подобряват мозъчната функция
 • - Успокояват болката
 • - Подобряват съня
 • - Повишават енергията на организма
 • - Подобряват здравето на кожата
 • - Пречистват въздуха
 • - Подобряват настроението
 • - Подпомагат духовното осъзнаване
 • - Увеличават концентрацията
 • - Подобряват кръвообръщението
 • - Добър репелент са за борба с комари, кърлежи, въшки и др.
 • - Афродизиак са и повишават либидото
 • - Помощник при отслабването са
 • - Добри ароматизатори и почистващи препарати са
 • - Използват се в кулинарията (само етерични масла, подходящи за вътрешен прием)
 • - Намаляват температура, нива на кръвна захар, кръвно налягане

Лимони във вода

Как действат етеричните масла?

Етеричните масла са мастно разтворими, а молекулите им са изключително малки. Това позволява проникването на тези молекули през клетъчната стена. Така, когато етеричното масло бъде вдишано или нанесено върху кожата, то може да проникне в нея за 2 минути и да достигне до останалите клетки в организма за 20 мин. Действието им продължава от 3 до 6 часа. Центровете на обонянието са директно свързани с хипоталамуса, който отговаря за доста от психо-физиологичните процеси в организма.

Методи за приложение на етеричните масла.

Основните методи за приложение  на етеричните масла са три. Преди обаче да видим кои са те, е важно да отбележим, че всеки организъм проявява различна чувствителност към етеричните масла. Ако при помирисване усетите дразнене и сърбеж, не използвайте етеричното масло. Преди употреба върху кожата, направете тест за чувствителност като поставите 1 капка етерично масло разредена с базово масло в сгъвката на лакътя за няколко часа. При поява на зачервяване или сърбеж, почистете с кокосово или друго базово масло и не използвайте етеричното масло.

Чрез кожата

 Има няколко начина на прием през кожата.  Директно нанасяне върху кожата чрез масаж, компрес, добавяне на маслата във водата на ваната, седящи бани, гаргари и промивки. Важно е да знаете, че етеричните масла, с малки изключения като етеричното масло от лавандула или чаено дърво например, не се нанасят неразредени върху кожата. Това не намалява действието им, даже напротив. Също така никога не поставяйте етерични масла в очите или ушите. Ако там случайно попадне масло, изплакнете обилно с базово масло, поставено върху мека тъкан. Чак след това може да изплакнете с вода. Директното използване на вода може да влоши състоянието.  Внимавайте и с употребата на фототоксични масла. Такива са повечето цитрусови етерични масла. Използвайте ги вечер или поне 4 часа преди излагане на ултравиолетова светлина, защото могат да предизвикат неравномерна пигментация на кожата.

Чрез вдишване

Отново са познати няколко метода – директно вдишване от шишенцето, парна инхалация, спрей, инхалатор за нос, арома лампа със свещ, дифузер или чрез накапване върху късче памук, плат или друга повърхност. Тук е мястото и на арома гривните и всички останали ароматни бижута, за които може да прочете в статията ни за тях.

Карбонови арома гривни и етерично масло

Арома гривните на Zak Code са изработени от Пет пласта истински Карбон с матово покритие във формата на цвете с асиметрична форма.  В центъра на карбоновото цвете е добавено мънисто от вулканичен камък. Именно това лава топче е  повърхността, върху която се накапва етеричното масло. Порестата му структура позволява ароматът да се задържи до 48 часа.

Перорално

 Важно е да отбележим, че само определени етерични масла са подходящи за вътрешен прием. Четете внимателно етикетите преди да използвате дадено етерично масло. Използвайте само терапевтичен клас етерични масла и се уверете, че са подходящи за вътрешен прием.

Внимание!

Спазвайте следните препоръки свързани с етеричните масла:

 • - Пациенти със сенна хрема и алергии не трябва да употребяват етерични масла преди консултация с лекар.
 • - Етеричните масла не трябва да се употребяват при хора със сериозни заболявания като епилепсия, астма или онкологични заболявания.
 • - Етеричните масла не трябва да се употребяват от деца под 3 години.
 • - Използвайте етеричните масла с предпазливост, когато става въпрос за възрастни хора и бременни жени. Консултацията с лекар е препоръчителна преди употреба.
 • - Пазете далеч от огън етеричните масла, защото са запалими.

 

Снимки: Unsplash, Pexels и Zak Code