Употребата на карбон в интериорния дизайн на автомобила

Употребата на карбон в интериорния дизайн на автомобила

Автомобилната индустрия през последните години се е променила много, благодарение на иновациите в технологията. Последната тенденция е употребата на леки материали като карбона в интериорния дизайн на автомобилите.

 

Карбонов интериор Honda civic

 

Защо се използва карбона в интериорните детайли на автомобилите?

CFRP (подсилен с въглеродни влакна полимер) е известен още като ламинат, подсилен с въглеродни влакна. Този материал прави превозните средства по-ефективни по отношение на горивото, по-леки и в същото време по-безопасни. Тези ламинати са много здрави, защото в тях са вплетени много чисти въглеродни нишки. Полимерът е допълнително подсилен с епоксидна смола или пластмаса.

 

Карбонов интериор червен карбон G Class Brabus

 

Плътността на въглеродните влакна е около около 1,3 до 1,5 g / cc. Това прави въглеродните влакна дори по-леки от магнезия, който в миналото се смяташе за най-лекия материал, използван за различни конструкции. Всъщност въглеродните ламинати все още са много скъпи, но това е така, защото производството им се извършва ръчно или от роботи. Към това се добавя и времето, необходимо на полимера да се втвърди - а именно 24 до 50 часа.

Каква е целта на използването на карбон  във вътрешността на колите?

В наши дни само високоефективните състезателни автомобили са изцяло изработени от карбон, тъй като разчитат на ускорение и по-висока скорост. Такива автомобили, чиито цели тела са изработени от CFRP (карбон), са McLaren 570S, Alfa Romeo 4C, Porsche 918 и Ford GT.

 

Карбоннов интериор Nissan GTR R35

 

Производството им обаче отнема много време и усилия, което прави цената им изключително висока. Други автомобили, които също са изработени от въглеродни влакна, са електрическите, защото използването на CFRP увеличава живота на батериите им.

Хората оценяват появата на карбона и все повече започват да използват този материал за някои козметични детайли и приложения в автомобила. В миналото, за да се отърват от нежеланото тегло, производителите на бързи спортни високоефективни автомобила бяха принудени да  премахват някои от частите от интериора на автомобилите. Такива компоненти бяха задните седалки или радиостанциите.

 

Карбонови интериорни детайли на врата на BMW

 

Други детайли пък трябваше да бъдат изработени от странни материали. Например дръжките на вратите често се правеха от найлонови нишки.

За щастие, за някои от автомобилите днес случаят не е същият като в миналото. Използването на CFRP за вътрешните части на автомобила води до допълнително спестяване на тегло. Така шофьорите вече могат да си позволят да имат радио или навигационна система в автомобила, тъй като карбона компенсира допълнителното тегло. В допълнение към това, карбоновите ламинати също правят интериора на автомобила да изглежда изискан и стилен.

 

Карбонов интериор Mercedes S class

 

Gran Turismo MC е автомобил, който позволява да се видят на живо възможностите за употреба на карбон в някои от интериорните му части. Например:

  • Воланът
  • Палците на волана
  • Предното табло
  • Вложките в страничните врати

 

Всички те могат да бъдат изработени от карбон. В този случай обаче единствената причина, поради която се използва този материал, е външният вид, тъй като повечето части, които са изработени от карбон в този автомобил, заместват дървени или пластмасови части, които не са много по-тежки от карбоновите.

 

Снимки: Личен архив; Bat Chavo Inside

Свързани публикации