Какво не знаете за появата на копчетата за ръкавели?

Какво не знаете за появата на копчетата за ръкавели?

1. Същност

Копчетата за ръкавели или ботунели както още се наричат са малки, декоративни аксесоари, с които се закопчават удължените двойни френски маншети на ръкавите на ризите. Копчета за ръкавели се поставят само на специални ризи, чийто маншети са двойно по-дълги от стандартните и се прегъват на две нагоре. Те нямат пришити копчета или допълнителни закопчаващи елементи, а са със специални прорези и винаги се носят с копчета за ръкавели.

 

2. Поява на първите копчета за ръкавели

Всичко започва от Франция по времето на крал Луи XIV, когато маншетите на ризите се връзвали с панделки. С течение на времето панделките по маншетите на ризите били заменени със стъклените копчета, вързани със синджирче. Всички те са били изработени на ръка и украсени със скъпоценни камъни. В началото на XIX -ти век, развитието на технологиите прави възможно производството на бутонели от по-евтини материали, които имитират благородни метали. Така цената на бутонелите станала достъпна за по голямата част от хората. Бутонелите станали отделна линия на мъжката мода.

Карбонови ръкавели на риза

3. Развитие на ранната мода

Появата на копчетата за ръкавели е тясно свързано с развитието на мъжката риза. Мъжете носят дрехи, подобни на риза, още след самото изобретяването на тъканите през 5000 години преди новата ера. Въпреки че стиловете и методите на производство се променят, основната форма на ризата остава същата: туника, отворена отпред с ръкави и яка. Както споменахме по-горе по времето на Кралят Слънце- Луи XIV маншетите на ризите се връзвали с панделки. С течение на времето панделките по маншетите на ризите били заменени със стъклените копчета, вързани със синджирче. До средата на XIX век копчетата за ръкавели са били привилегия на елита, богатите и аристократите. Всички те са били изработени на ръка и украсени със скъпоценни камъни. Редовият гражданин е можел само да завижда на изяществото на някои шикозни тоалети за хора, ползващи този лукс в онова време.

4. Копчетата за ръкавели през XIX ти- XX ти век

Копчета за ръкавели, направени от скъпоценни камъни, първоначално са били носени само от мъже с много високо самочувствие. Тази ситуация се е променила, когато принцът на Уелс, а по-късно и Едуард VII, популяризира цветните копчета на Fabergé през XIX век. През това време копчетата за ръкавели се превръщат в моден аксесоар и едно от малкото бижута за мъже във Великобритания и САЩ. Това развитие продължава и в началото на XX ти век. Копчетата за ръкавели започват да се предлагат във всякакъв вид, форма, цвят и материал, включващи както скъпоценни камъни, така и полускъпоценни, а в най-евтиния си вид, дори и оцветено стъкло. Особено популярни стават сложните цветни емайлирани копчета за ръкавели във всякакви възможни геометрични форми. Всички те са били близки като стойност, тъй като Коко Шанел превъръща тези модни бижута в приемливи за масово носене. В същото време в Европа развиетието продължава. В Германия, Idar-Oberstein и Pforzheim са ключови центрове за производство на копчета за ръкавели.

След края на кризата, свързана с Втората световна война, през 1950-те джентълмените обичат да носят цяла гама аксесоари, включващи артикули като калъф за цигари, запалка, шнур за вратовръзка или вратовръзка, часовник (сега носен предимно на китката вместо джоба), пръстен, ключодържател, щипка за пари и на на последно място и  широка гама от копчета за ръкавели.

През 70-те години на миналия век копчетата за ръкавели, губат своята масовост в средната класа. Модата е доминирана от поколението на Уудсток, като ризите са произведени основно обикновени копчета. Много хубави наследствени копчета за ръкавели са били преработени в обеци.

През 80-те години се връща тенденцията за носене на традиционните копчета за ръкавели, като част от общото възраждане в традиционното мъжко облекло. Тази тенденция продължава повече или по-малко и до днес.

През XIX век бившето великолепие на аристокрацията е заменено с буржоазната ефективност на новите заети класове. Оттогава насам мъжете носят високо конвенционален гардероб: тъмен костюм през деня и риза, вечерно сако или палто.  От средата на 19-ти век хората от средните и висшите класове започнали да носят копчета за ръкавели. Индустриалната революция позволила, те се произвежат масово и да са достъпни във всяка ценова категория.

Карбонови ръкавели с камъни Swarovski

5. Употреба на копчетата за ръкавели в днешно време

 

През XX -ти век, копчетата за ръкавели бяха популяризирани и подчертани от много модни марки и личности, които донесоха големи промени във видовете копчета за ръкавели и материалите от които са изработени.  С развитието на технологиите, се развиват и материалите. Противно на масовото схващане, карбонът не е метал, нито вид стомана, но притежава качества, с които ги превъзхожда. Така с неговото популяризирането като материал, започва и производството на всякакви аксесоари - колани, визитници, визитки, мебели, аксесоари за дома, бижута, ключодържатели и разбира се ръкавели.  Красивата и неповторима шарка на карбона често го поставя сред най-предпочитаните материали за изработката не само на лични аксесоари, но и индивидуални проекти за цялостния дом или визия.  Независимо дали са изработени от неръждаема стомана, бронз, злато, родий, карбон или сребро, копчетата за ръкавели все още са (и ще останат) чудесен подход за подчертаване на личния ви стил. 

В днешно време ръкавелите също се използват не само от мъжете, но и от жените. Към официални рокли с голи рамене се слагат копринени допълнителни ръкавели. 

Те варират по стил и съвременните господа и дами търсят истински, но уникални мастърпийс бижута. Разгледайте и нашите карбонови копчета за ръкавели, изработени от карбон и ще разберете, защо остават непреходен мъжки аксесоар.

Карбонови ръкавели колекция

Свързани публикации