Карбонът и употребата му в индустията

Карбонът и употребата му в индустията

Карбонът и употребата му в индустията

Защо карбонът е предпочитан пред други материали?

С напредването на технологиите, производствените компании предпочитат да използват въглеродните влакна, по-известни като карбонови влакна, вместо материали като фибростъкло, дърво, пластмаса или алуминий, които са били широко използвани в миналото. Въглеродните влакна правят продуктите по-ефективни благодарение на факта, че този материал е здрав, но в същото време по-лек от други суровини.
Всички знаем, че колкото по-лек е даден обект, толкова по-малко енергия изисква, за да работи. Друго предимство на карбона е фактът, че той се разширява минимално при нагряване, което води до по-добра прецизност на работата.

Индустрии, в които въглеродните влакна се използват днес

Има много приложения на въглеродни влакна в различни индустрии. Тук сме избрали да ви запознаем с някои от тях:

Карбонът в авиационната индустрия

Въглеродните влакна се прилагат много в различни части на самолети. Предпочита се пред метала за изграждане на самолети, тъй като е издръжлив, но много по-лек материал. Интересен факт е, че 30% от въглеродните влакна, които се произвеждат, се прилагат в бизнеса със самолетостроене. Всички видове устройства за въздушно пространство, като летящи самолети, хеликоптери или планери, разчитат на въглеродни влакна, за да повишат производителността си.

Карбонът в авиационната индустрия и самолетостроенето

Карбонът в спорта

Изненадващо или не, въглеродните влакна също са широко разпространени в спортната индустрия. Този материал най-често се прилага при производството на различни артикули за спортно оборудване, като голф клубове, хокейни пръчки или тенис ракети. Интересното е, че може да се прилага и в маратонки, за да ги направи по-здрави. Не забравяйте, че Nike създадоха модел бутонки Mercurial Vapor SL изцяло направен от карбон, за истинските фенове на футбола. 

Зимни ски от карбон

Всички търсачи на адреналин, които се занимават с екстремни спортове, дължат огромно "Благодаря" на карбона, тъй като по-голямата част от оборудването им е направено от него, за да запази живота им. Тук трябва да споменем шасито на състезателните автомобили и всички шлемове, използвани в екстремните спортове. Не бива да пренебрегваме и протекторите за ръце и крака, които са изключително здрави, а същевременно с незначително тегло.

Протектор за крака от карбон

Карбонът във военната индустрия

Въглеродните влакна се използват във всички видове военна техника, за да я укрепят и да я направят по-лека. Използва се и  при военните ракети и самолети. Едно от най-новите приложения на въглеродните влакна във военните части е за създаването на размахващи крила, които са прикрепени към дронове, предназначени да бъдат изпращани при мисии за наблюдение.

Карбонът в медицината

Въглеродните влакна също са един от материалите, които се предпочитат пред другите за употреба в медицината. Една от причините за това е, че е карбона е рентгеново прозрачен. Този факт прави този материал видим на рентгенови изображения. Най-значимото използване на въглеродните влакна е при направата на изкуствени крайници. Карбонът е много подходящ за изработката на протектори и шини за ръце или крака, тъй като лесно може да се постигне индивидуална форма на шината.

Карбонова шина за ръка

Въглеродни влакна у дома

Въглеродните влакна се използват широко и у дома. Вероятно не сме наясно с всичките му приложения, които има и всички неща, които ни заобикалят, които са направени от него. Ако помислим за интериорен дизайн, въглеродните влакна са модерен материал поради стилния си черен цвят. Можете да имате почти всяка мебел, направена от нея. Прилага се и в по-необичайни неща като писалки, калъфи за телефон и дори папионки.

Свързани публикации