Mercedes G500 BRABUS - Историята на едно успешно сътрудничество

Mercedes G500 BRABUS - Историята на едно успешно сътрудничество

Когато четеш различни биографии на успели личности като Стив Джобс, Илън Мъск и други, веднага разбираш, че това са хора, които са превърнали хобито и интересите си в бизнес. Самият факт, че ежедневно се занимаваш с нещо, което харесваш и го правиш с желание е един от основните мотори движещи успешния бизнес и предприемачество.

Такива хора има и в България. Млади хора, които с гордост можем да наречем бизнес лидери Next Generation. За тях бизнеса и забавлението вървят ръка за ръка и влагат душата си в това, което правят. Тази история е именно такава - история на едно интересно  и ползотворно сътрудничество между Carbon Touch и STi.bg

Партньорите

Управител на Carbon Touch е Александър Попов, който има над 20 годишен опит в сферата на подобренията в автомобилите. Първоначално интересите му били съсредоточени върху озвучаването на автомобилите, след това с удоволствие работи върху интериорния и екстериорен тунинг на автомобили. Дългогодишен фен на Honda и Subaru. В последните 8 години най-голям интерес за него представлява работата с карбон. Така се ражда и Carbon Touch – компания, специализирана в производството на елементи детайли от карбон в различни индустрии – автомобили, индустриален дизайн, лайфстайл аксесоари, бижута и т.н

Carbon Touch manager Alex Popov

Калин Бенчев е многократен рали шампион на България и собственик на  STi.bg От малък е почитател на автомобилите, а любимата му марка е Subaru. Такъв е и състезателния му автомобил, който управлява с навигатора си Александър Спиров. От там се заражда и идеята му да развива собствен автосервиз, който да дава най-доброто обслужване на клиентите, доверили се на марката Subaru. С времето бизнесът нараства и започва да развива успешен внос и дистрибуция на оригинални и тунинг Авто части, както нови, така и употребявани. В сервиза му допълнително се  подготвят състезателни автомобили за България и Европа. Истинските фенове на Subaru могат да проверят в STi.bg за налични, обслужени и подобрени автомобили на марката.

Kalin Benchev manager STi.bg

При толкова много хъс и желание за работа няма как това да не доведе до създаването на множество забележителни проекти. Така Carbon Touch и STi.bg в лицата на собствениците си намериха много общи пресечни точки. От чисто забавния хоби елемент до създаването на значими общи проекти, в които за ходовата част на автомобила и мощността се грижи Калин, а за карбоновият “wow” ефект  - Александър.  

Взаимното сътрудничество започва от едно черно Subaru Impreza Sti модел 2012г. Повече за историята на тази кола може да научите тук. 

Проектът – Mercedes G500 BRABUS

А последният им съвместен проект е Mercedes G500 BRABUS – един от знаковите модели на немската компания. Колата е закупена в доста лошо състояние на купето и с течение на работата претърпява пълна метаморфоза – истински звяр на пътя. От купето, двигателя, през уникалния червено-черен кожен салон, екстериора и интериора, подчертани елегантно от черни външни и червени вътрешни карбонови елементи,  всичко е изпипано до последния детайл. 

Mercedes G500 преди реновацията

За първи път червен карбон Mercedes използват през 2019 в  Mercedes-Benz G63 AMG Edition 1. Залагайки на визията на Edition1, на класическата цветова комбинация червено и черно и подсилен от матовия оттенък на боята, този автомобил определено няма как да остане незабележим.

Ходовата част и моторът

Шасито е допълнително подсилено, презаварено и обработено със специални материали.  Купето е изцяло разглобено на отделни елементи до най-малкия детайл. Боядисването на купето, както и на отделните елементи е с трислойна черна перла в комбинация със сатен лак, разработен за производството на Lamborghini Huracan LP640-4 Performante.

Mercedes G500 пребоядисване

Оригиналният метален шибидах, както и целият корпус е заменен със стъклен такъв.  Подменена изцяло е и спирачната система – дискове, накладки, пружини и т.н.  Окачването е ново от KW suspensions, произведено специално за модела с настройване на rebound и compression. Изпускателната система е неръждаема, с монтирани катализитори и клапи, които позволяват работа в шумен и безшумен режим. Ходовата и задвижващата част са реновирани. Двигателят е сменен с нов. В чисто техническо отношение колата е обслужена изцяло и всички части са проверени и подменени с нови, там където е нужно.

Mercedes G500 реставрация

Екстериорът

Няма как да подминете блестящите карбоновите детайли с 3D ефект на фона на екстравагантния матов черен цвят на колата. За целта е използван черен карбон с дребна диагонална шарка. Така е постигнат агресивния и атрактивен външен вид на автомобила. Лайсните от двете страни са ефектни и някак погледът от само себе си спира върху логото на BRABUS в червен цвят. Те следват естественото продължение на колата и плавно преминават през  дръжките на вратите, които също са изработени от въглеродни влакна.

Карбоново огледало и лайсни на Marcedes G500 Brabus

Същата цветова комбинация е умело използвана и в капачките на огледалата. Лъскавият гланцов ефект на карбона е подчертан от червена линия през средата на огледалото. На матовия черен капак елегантно проблясват карбонови въздуховоди. Като допълнителен акцент не бива да пропускаме капачките на джантите. Те изобразяват релефно логото B на BRABUS. За да се подчертае агресивния и луксозен облик на колата в бронята са добавени два симетрични елемента от карбон, а от двете й страни в карбонов кръг отново има логото В на BRABUS в ефектен червен цвят.

Mercedes G500 Brabus - карбонови детайли

Цялата външна визия на колата говори за стил, изисканост и лукс, перфектно подчертан от комбинацията черен мат и лъскав карбон. Ако сте любопитни как се произвеждат автомобилните детайли от карбон, прочетете  тази статия. 

Интериорът

И въпреки че в екстериора карбонът е само като лек акцент, то в салона на колата е застъпен напълно. За да създадат усещането на ексклузивност Калин и екипът му избират комбинация от червена и черна кожа, както и алкантара  с контрастни червени шевове. Тапицерията на колата е от изключително значение за естетическия и представителен интериор на колата. Тапицерията на вратите, седалките в централната им част и подлакътника е направена релефна и мека посредством подложка и декоративни ромбоидни шевове. Тя поддава при натиск, но поради еластичността си бързо връща първоначалния си вид. Този тип тапицерия е издръжлив и устойчив на механично натоварване.

Кожен салон и карбон на Mercedes G500 Brabus

По задание на дизайнерите в Carbon Touch в интериора на колата е използван червен карбон, който е подсилен от цялостната цветова комбинация. Всички детайли са лакирани и червената карбонова нишка се вижда в дълбочина. 

Предното табло е облечено с естествена лицева кожа, черна в долната част и червена за акцент в горната част. Карбоновите елементи са ненатрапчиви и елегантно завършват цялостния облик на таблото.

Скоростен лост червен карбон на Mercedes G500 Brabus

Централната част на таблото на Mercedes G-Class  е със сравнително правилна форма, но тя е и доста трудна за изработка от карбон, тъй като има много бутони, които е трябвало да се изреждат и вградят. Почти всички пластмасови детайли по вратите са облечени с карбон – дръжките, зоната около бутоните за прозорците, самите заключващи механизми на вратите. 

Карбонова дръжка на врата на Mercedes G500 Brabus

Карбоновият волан е уникален на пипане и да шофираш с него е удоволствие за ръцете. Горната и долната му част са от червен карбон, гладък и с 3D дълбок ефект, а страниците му са от черна естествена кожа с много фин релеф, който е перфектен за шофиране, тъй като волана не се пързаля или изплъзва от ръцете. Декоративните червени шевове завършват основната линия на волана.

Волан червен карбон Mercedes G500 Brabus

Централната конзола също е реставрирана почти изцяло с червен карбон. Горната капачка на скоростния лост е с релефно лого B, черна кожа с перфорация като тази на волана и гладко тяло, елегантно и приятно на допир.

Подът на автомобила е облечен в черен мокет, а крайните видими зони са обточени с черна кожа за по-голяма издръжливост. Специално са изработени стелки, на които е избродирано логото на Brabus в червен шев, а самите краища на стелките са завършени с червен декоративен конец. За да бъде подът завършен праговете на вратите са светещи, изработени от червен карбон с вградено вътре триизмерно червено лого на BRABUS.  

Карбонов светещ праг на Mercedes G500 Brabus

В цялостната визия на колата не е пропуснат и багажника. Тапициран с черен мокет, червена кожа по вратата и ефектни карбонови табели с логото на автомобила.

Резултатът

Реставрацията на този автомобил е пълна – от двигателя и ходовата част до салона на колата. Този проект отнема около 2900 човекочаса труд, като в него се включват усилено екипите на двете компании. За да започнеш такъв мащабен проект трябва да си наясно, че това отнема време, средства, много енергия и трябва наистина да си обичаш работата си и автомобилите.

Mercedes G500 Brabus карбон екстериор

Резултатът е забележителен, защото всичко започва с една мечта и завършва с уникалната й реализация. 

 

Свързани публикации