10 любопитни факта за карбона Какво не знаем?

10 любопитни факта за карбона Какво не знаем?

Карбонът е един от най-интересните и иновативни в съвременния свят материали. Най-важното, което трябва да знаем за карбона е, че това са въглеродни нишки в специална плетка, като техният брой може да варира от 3000 и да достигне до 12 000 броя нишки. Противно на масовото схващане, карбонът не е метал, нито вид стомана, но притежава качества, с които ги превъзхожда.

 

За да ви запознаем по-детайлно с какво карбонът е толкова специален, представяме топ 10 любопитни факта, които със сигурност ще ви впечатлят.

 

1. Карбонът е изключително здрав

Парчета карбон суров материал

Едно забележително предимство на карбона е, че е много здрав материал. За да добиете представа точно колко – той е пет пъти по-здрав и 70% по-лек в сравнение със стоманата. Когато го отнесем към алуминия, например, карбонът е с 40% по-лек и от него. Продукти и части, създадени от карбон, ако не са повредени, на практика са вечни.

2. Има широко разпространение във Формула 1

Всички сме наблюдавали с интерес високоскоростните булиди на Формула 1 и дори от обща култура знаем, че колите там нямат нищо общо с тези, които караме в ежедневието си.

Високите скорости изискват ниско тегло на автомобила и здравина на материалите, затова не е изненада, че още в края на 70-те години карбонът предизвиква особен интерес от екипите на Формула 1. Първата кола от карбон е дело на McLaren и е създадена през 1981 година. Цялото купе тежи около 100 кг и до 2005г. е била с най-бързия мотор. Разбира се, McLaren са и първите, които започват да използват карбон в създаването на коли и за масовите пътища.

3. Карбонът не може да се сбърка заради своя уникален цвят

Карбонът трудно може да бъде сбъркан, тъй като визуално се откроява с емблематични характеристики. Карбонът е графитено-черен и с уникална шарка. Имайте предвид, че истинският карбон е графитено-черен, което означава, че всички други цветове са индикация за фалшификат, боя, цветен лак върху материала или просто за друг материал.

4. Карбонът се произвежда от  ….

Въглеродните влакна първоначално са създадени от Джоузеф Суон и са използвани в електрически крушки още през 1860 година. Суровината, използвана за производството на въглеродни влакна, се нарича прекурсор. Сред тези прекурсори, 90% от въглеродните влакна са направени от полиакрилонитрил (PAN), като останалите 10% са направени от петролна смола. Всички те са органични полимери, които имат дълги нишки от молекули, свързани заедно с въглеродни атоми.

5. С карбонът се работи в голяма степен ръчно 

Карбонов детайл полиране

Въглеродните нишки, когато са в плетка, са под формата на листове и изискват изключително прецизна работа, която не може без човешка намеса. Единственият автоматизиран процес, който е включен в създаването на изделия от карбон, е за прецизното изрязване и оформяне на материала в желаната форма.

6. Въглеродните нишки са изключително тънки

Въглеродните нишки са изключително тънки – техният размер варира от 0.005 до 0.010 милиметра в диаметър. Макар с такива размери, големият им брой в специална плетка ги превръща в изключителен материал със забележителни харкатеристики.

7. 2/3 от суровия материал карбон се произвежда в Азия

Има само няколко компании в света, които разполагат с всички технически възможности да произвеждат въглеродни влакна. Това са Toray, Toho Tenax, Mitsubishi Rayon, Zoltek, Hexcel и Cytec. Първите три в списъка са азиатски компании и представляват почти две трети от световното производство на въглеродни влакна. Последните три са със седалище в САЩ, като заемат по-малко от една трета от световното производство на въглеродни влакна.

8. Наименованието на карбона идва от латинското „carbo”

Карбонът носи името си от въглерода, химичният елемент, от който е съставен, а той от своя страна от латинската дума „carbo”, която означава „въглища”

9. Карбонът може да се поправя

Поправка на карбонова велосипедна рамка

Мит е, че продукти от  въглеродните нишки не могат да се поправят след като бъдат повредени. В интернет да намерите упражнения за самостоятелно извършване на ремонт, но това е валидно само при по-малки щети. При по-сериозни повреди е хубаво да се обърнете към експерти, които могат да ги отстранят. Процесът на поправка е сходен като при други материали.

10. От карбон може да се създаде... всичко

От карбон могат да се създадат всякакви продукти от колани, визитници, визитки, мебели, аксесоари за дома, бижута, ръкавели и ключодържатели. Можете да се сдобиете дори с индустриални детайли в производството, за да оптимизирате работата на някоя машина, например. Карбонът често замества алуминия, затова можете да намерите автомобилни екстериорни и интериорни детайли. Разбира се, красивата и неповторима шарка на карбона често го поставя сред най-предпочитаните материали за изработката на индивидуални проекти за цялостния дом или визия.

Свързани публикации