>
  • Начало
  • Производствени методи и технологии

Производствени методи и технологии

 

Производствени методи и технологии

За да произведем продукт, който да задоволява вашите очаквания, в Carbon Touch използваме висококачествени матрици, добре разработени процеси, превъзходни материали и висококвалифициран екип от специалисти. Ние работим с всички световно-известни процеси за работа с карбон и композити, а с течение на времето и опита, който имаме създадохме и свое собствено технологично know-how.

Шлайфане на карбон

Всички части по конкретен единичен продукт, както и едросерийни продукти от въглеродни влакна се произвеждат с висококачествени епоксидни смоли и висококачествени материали. Използваме фурна за изпичане на продукти, устойчиви на високи температури. Можем да произвеждаме продукти според вашите конкретни параметри за качество и издръжливост. Нашите технологии включват разнообразие от процеси -  мокър лам (мокро ламиниране), VRTM вакуумно формоване, високо температурно компресионно формоване, лепене на карбон, CNC рязане, шлайфане, лакиране, вакуумно опаковане, демонтаж, изрязване и довършителни работи. Възможностите на CNC позволяват подрязване на сложни части, рязане на отвори, прозорци и лога на всякакви размери.

Производствени машини

Работа с композити

Благодарение на нашите производствени мощности сме в състояние да следваме напълно вашите изисквания по изпълнението на подадения от вас дизайн. Ние не използваме подизпълнители. Всички работни процеси са съсредоточени в компанията.

Можем да извадим матрица от вашия съществуващ детайл или да го моделираме, да изградим форма и да изработим нова матрица. Сложността на детайла, бюджетът и времевата линия ще ни помогнат да определим кой процес ще предприемем. В зависимост от сложността на проекта ви ще преценим кой производствен процес да използваме.

Работа с композити

3D моделиране и дизайн 

Имаме специална услуга, която е в състояние да превърне концептуалния ви дизайн в готов продукт за производство. От 2D скица до създаването на конфигурируеми параметрични 3D модели, ние предлагаме изчерпателен CAD проект за всеки проект.

3D моделиране и матрица

Вакуумно мокро формоване на части 

Вакуумното формоване на части подобрява механичните свойства на продуктите в отворена матрица. Чрез този процес  се намалява налягането в плика, а външното атмосферно налягане упражнява натиск върху него. Композитните материали се поставят в плика намокрени със смола. Вакуум технология премахва излишния въздух и смола и уплътнява изделието, което води до по-висок процент укрепване на влакната. Процесът на VaRTM намалява изискванията към инструментите и може да предложи икономии на разходи в сравнение с процеса на RTM в приложения, където изискванията за повърхността са по-малко строги.  

Вакуумно формоване карбон

Формоване в затворена матрица

Подобно на вакуумно мокро формоване, RIM е процес, при който се използва двойна затворена матрица. Първо сухите влакна се полагат в метална матрица. След това металната матрица се натиска хидравлично върху композитния обект. При умерено налягане смолата се подва в матрицата и насища влакната. Матрицата се нагрява, за да се намали по време на цикъл. За допълнително повишаване на качеството, матрицата и съдържание той може да бъдат подложен на вакуум, което свежда до минимум въздушните джобове. Качеството на готовия продукт е изключително високо. Този процес е много подходящ за едросерийно производство, където качеството на външната повърхност на продукта е от изключително значение.

Формоване в матрица

Kомпресионно формоване при висока температура (high- temperature compression molding) 

Компресионното формоване е процесът на формоване, при който предварително нагрят полимер се поставя в отворена, загрята матрица. След това матрицата се затваря с горна тапа и се пресова, за да може материалът да контактува с всички области на формата.

Този процес е в състояние да произведе части с широк спектър от дължини, дебелини и сложности. Продуктите, които се произвеждат по този метод, също имат висока якост, което го прави привлекателен процес за редица различни индустрии.

Формоване при висока температура

CNC рязане 

CNC машините или машините за компютърно цифрово управление използват компютърни системи и софтуерни програми за автоматизирано управление на работата на машината, включително и  управление на доста сложни и усъвършенствани операции. Като такава машина за рязане с ЦПУ се използва за рязане на материали от всякакъв вид, включително стомана, алуминий, дърво, карбон и др. Възможностите на CNC позволяват подрязване на сложни части, рязане на отвори, прозорци и лога на всякакви размери. 

CNC рязане карбон

Ръчният процес на формоване 

Ръчният процес на формоване представлява процес, при който различните тъкани се поставят на ръка, след което се намокрят със смола. Ръчният характер на този процес позволява да се използва почти всеки подсилващ композитен материал, цял, нарязан или на влакна. Същото се отнася и за смолата и втвърдителя – пропорцията може да се манипулира, за да се създадат идеални условия за обработка. Детайлите изработени с този производствен процес имат само една гладка страна, като за по-фин завършек могат да се добавят специални материали.

Ръчно формоване карбон