Композитни материали

Композити от въглеродни влакна

 

Композитният панел комбинира превъзходните свойства издръжливост и твърдост на въглеродните влакна с материали с по-ниска плътност. Материалите, който се използват, за да се създаде един композитен панел тип „сандвич“ са  тънки, леки композитни ламинирани слоеве или листа, като фибростъкло или въглеродни влакна, и олекотено ядро ​​с ниска плътност.

Композити - карбон

За да направите лист от въглеродни влакна (известен също като композитен материал), тъканта от въглеродни влакна се насища или налива с епоксидни смоли и се загрява при висока температура, като по този начин смолата прониква през всички слоеве.

 

Чрез последващ процес може втвърдените композитни материали да бъдат свързани със сърцевината на панела посредством тънък слой смола, който се ползва за лепило, вакуумно формоване и термична обработка. Чрез стратегическо съчетаване на всички материали, човек може да създаде краен продукт с много по-голямо съотношение на твърдост към теглото, отколкото самостоятелно.

Карбонов лист - лист карбон

Сандвич панелите от въглеродни влакна с алуминиева пчелна пита са изработени от два горни слоя от въглеродни влакна, наречени „сандвич“ и алуминиева сърцевина тип “пчелна пита”. Повърхността на двата слоя карбон е гладка и лъскава, но е възможно да бъде матова, ако е нужно. Тези панели са много леки и издръжливи, имат висока твърдост и козметично покритие. Тяхното приложение е широко представено в индустрии като космическа, автомобилна, масовия транспорт, морска и индустриална автоматизация.

Сандвич панел от карбон и алуминиева пчелна пита

За приложения, при които теглото е от решаващо значение, композитният панел от въглеродни влакна може да бъде много подходящ. Композитните панели намират приложение в широка гама продукти в различни сфери на производството: жилищно строителство,  изработка на лодки, самолетостроене, космическа индустрия, вятърни електрически генератори, автомобилостроене и др.

Ако имате въпроси или не можете да прецените какъв точно композитен панел търсите, моля обадете се или изпратете имейл на office@carbontouch.eu