Кевлар

Кевлар

 

Kevlar е регистрирана търговска марка на химическата компания DuPont™  за синтетично влакно от пара-арамид, свързано с други арамиди като Nomex и Technora.

Универсално и здраво, влакното Kevlar® е нещо повече от серия от нишки. То е здраво, но сравнително леко. Специфичната издръживост на опън (опъване или издърпване) на Kevlar 29 и Kevlar 49 е над осем пъти по-голяма от тази на стоманената тел. За разлика от повечето пластмаси, той не се топи: той е сравнително добър при издържащи температури и се разлага само при около 450 ° C (850 ° F). Подобно на други пластмаси, продължителното излагане на ултравиолетова светлина (например при слънчева светлина) причинява обезцветяване и известно разграждане на влакната в кевлара. Кевларът може да устои на атаки от много различни химикали, макар че продължителното излагане на силни киселини или основи ще го влоши с времето.

Кевлар

Kevlar® влакната се използват в производството на дрехи, принадлежности и оборудване, което ги прави по-безопасни и по-трайни. С пет пъти по-голяма якост от стоманата на базата на равномерно тегло, това е тъканта за предпазно облекло и аксесоари.  

Карбон кевлар

Трябва да се отбележи, че кевларът също има своите недостатъци. По-специално, въпреки че има много висока издръживост на опън (издърпване), той има много лоша издръжливост на натиск (устойчивост на смачкване или изстискване). Ето защо кевларът не се използва вместо стомана като основен строителен материал в производството на сгради, мостове и други структури, където компресивните сили са обичайни.

Кевларът е съставна част на композитните панели.